داوطلبان ورود به آموزش عالی سردرگم میان بود و نبود کنکور
تاريخ درج :

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران» به نقل از فارس؛ ورود به عرصه آموزش عالی در کشور ما از طریق کنکور صورت می‌گیرد و سازمان سنجش آموزش کشور متولی برگزاری کنکور است.

کنکور سراسری هر سال یک بار در تیرماه به این صورت برگزار می‌شود که هر داوطلب در گروه آزمایشی خود آزمون می‌دهد.

نخستین کنکور ایران در سال 1348 با حضور حدود 48 هزار نفر داوطلب برگزار شد، سوالات نیز به صورت سوال کوتاه بود، ولی پس از آن کنکور با سوالات تستی چهارگزینه‌ای برگزار شد و طی سال‌های اخیر حدود یک میلیون نفر در کنکور شرکت می‌کنند.

و حالا چند سالی است بحث بر سر مفید بودن یا نبودن کنکور و نقش آن در کیفیت آموزش عالی شدت گرفته است، برخی کارشناسان و مسؤولان کنکور را بهترین راه برای برگزاری کنکور می‌دانند و برخی معتقدند کنکور عامل ایجاد استرس و تشنج است و معتقدند بهترین‌ها از طریق آزمون یک روزه مشخص نمی‌شوند و باید ارزیابی چند ساله برای پذیرش در دانشگاه‌ها صورت گیرد.

چند وقتی است که بحث در این زمینه بیشتر شده و برخی مسؤولان از حذف کنکور خبر می‌دهند. این مسأله نیز باعث سردرگمی داوطلبان کنکور شده است چرا که آن‌ها مانده‌اند که بالاخره برای ورود به آموزش عالی چگونه خود را تقویت کنند.

فرهاد رهبر رئیس دانشگاه آزاد در این باره مساله برگزاری چند کنکور در یک سال را پیشنهاد می‌دهد و می‌گوید: در دنیا چند کنکور در سال برگزار می‌شود و یک فرد می‌تواند تا بالاترین نمره‌ای که از کنکورها می‌گیرد در دانشگاه‌ها پذیرش شود، یکی از پیشنهادهای دانشگاه آزاد این است که به جای برگزاری یک کنکور در سال و وارد کردن استرس به خانواده‌ها چند بار در سال امتحان بگیریم و بالاترین نمره فرد ملاک پذیرش باشد اما چرا این اتفاق نمی‌افتد؟

وی در پاسخ به سوالی که مطرح کرده است، عده‌ای را مانع حذف کنکور می‌داند.

فرهاد رهبر معتقد است: کلاس‌های کنکور و برگزاری آزمون و مسائل این‌چنینی دارای 8 هزار میلیارد تومان گردش مالی است و به همین دلیل افرادی اجازه نمی‌دهند کنکور حذف شود.

در همین رابطه ابراهیم خدایی رئیس سازمان سنجش آموزش کشور ابراز موافقت خود را با حذف کنکور اعلام کرده و می‌گوید: سال 86 قانون حذف کنکور تصویب و قرار شد در برنامه پنجم حذف شود، قرار شد سوابق دانش آموزان جایگزین کنکور شود، اما اتفاق نیفتاد. مجلس شهریور 92 قانون را اصلاح کرد و قرار شد برای رشته‌هایی که با آزمون برگزار می‌شود سوابق تحصیلی محاسبه شود اما ما همچنان مطابق قوانین سال 86 عمل می‌کنیم.

وی افزود: همچنین مقرر شد با سوابق تحصیلی از بار کنکور کم کنیم. برای پذیرش رشته‌های پر طرفدار نتوانستیم از سوابق تحصیلی استفاده کنیم چون این برنامه ملی است باید بتوانیم بر اساس معیاری مشخص، عدالت محور و شفاف دانش آموزان را از هم جدا کنیم.

خدایی با ابراز خرسندی از حذف کنکور در 85 درصد رشته‌ها می‌گوید: باید آموزش و پرورش در قرار دادن سوابق با ما همکاری کند. در سال 95 مجددا مجلس ماده واحدهایی تصویب کرد که تعدادی از دروس متوسطه دوم و پیش دانشگاهی لحاظ شود، طبیعتا اصلاح آن برای رفع گیر قانونی بوده است. امسال 13 درصد رشته‌های روزانه و 13 درصد رشته‌های شبانه براساس اطلاعاتی که آموزش و پرورش ارائه می‌دهد لحاظ می‌شود. از 593 هزار شرکت کننده در آزمون تجربی، 27 هزار نفر معدل 19/75 دارند که این استفاده از معدل دانش آموزان را مشکل می‌کند. اتفاقی که افتاده، در رشته‌های پرطرفدار، تفکیک کردن خاصیت خود را از دست داده است، بنابراین تعدادی از دروس باید به سه سال تغییر یابد.

خدایی کنکور را مسئله‌ای اجتماعی و با اهمیت برای عموم جامعه می‌داند و می‌گوید: اگر برای مثال آموزش و پرورش برای هرسال دوره متوسطه آزمون برگزار کند، در سه سال آینده این سوابق لحاظ می‌شود و سازمان سنجش نیز کمک می‌کند. آزمون‌های آموزش و پرورش ارتقای پایه است. اگر سختگیری هم داشته باشد با افت پایه مواجه می‌شود، اما قانونگذار موظف کرده‌است که آزمون برگزار شود، براساس سوابق تحصیلی که آموزش و پرورش ارائه می‌دهد نمی‌توان نمرات کنکور را تعیین کرد. با تغییر قانون موسسات کنکور نیز روش خود را روی شرط معدل پایه گذاری کرده‌اند. نکته اصلی این است که موسسات کنکور را مقصر حذف کنکور نمی‌دانیم.

اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه بررسی‌هایی صورت داده‌اند.

سیدجواد ساداتی‌نژاد عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی، کنکور را دغدغه نمایندگان مجلس در تمام ادوار می‌داند و می‌گوید: قانون سنجش و پذیرش سال 92 تصویب شده‌است، این قانون موجود، ظرفیت مورد نظر را هم دارد. در این قانون تا 85 درصد سوابق در پنج سال رشد می‌کند، بازهم 15 درصد برای استفاده از سوابق و آزمون داریم که این در سراسر دنیا نیز معمول است. در شرایط تلفیقی استرس‌ها کاهش می‌یابد که در دیگر کشورها نیز استفاده می‌شود.

ساداتی‌نژاد هم با برگزاری چند آزمون موافق است و اعتقاد دارد که به جای یک آزمون می‌توان در رشته‌های پرطرفدار چند آزمون برگزار کرد و استرس‌ها را کاهش داد تا دانش آموز نمره‌ای که ملاک است را بدست آورد.

با وجود تمام این نظرات، مجتبی شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزیر علوم تغییر در نحوه برگزاری کنکور را تا 4 سال آینده انکار کرده و می‌گوید: هر تصمیمی که در این زمینه صورت بگیرد، تا چهار سال آینده اجرایی نخواهد شد.

شریعتی‌نیاسر هم با حذف کنکور موافق است و دلیل این موافقت را سلامت ارزشیابی و افزایش کیفیت آموزش عالی می‌داند اما پروسه حذف کنکور را پروسه‌ای پیچیده عنوان می‌کند.

وی از تشکیل کمیته‌ای برای بررسی این موضوع خبر داده و می‌گوید: حذف کنکور نیازمند کار کارشناسی است اما به هر حال رقابت برای ورود دانشگاه در همه جای دنیا وجود دارد، یعنی ممکن است ما در ایران رقابت بین دانشگاه‌های مطرح نظیر دانشگاه‌های سطح یک را همیشه داشته باشیم و این روند ادامه خواهد داشت چرا که جوانان ما همواره تمایل دارند در دانشگاه‌های سطح یک و رشته‌های پرمتقاضی ورود پیدا کنند اما رقابت برای ورود به دانشگاه‌های سطح یک به این معنی نیست که کنکور باقی بماند، بلکه خود دانشگاه‌ها باید تدبیری بیندیشند تا بتوانند از نخبگان به خوبی استفاده کنند.

نظرات کارشناسان در جای خود حائز اهمیت است و اینکه مسؤولان تمام راهکارها را بررسی می‌کنند تا در نهایت بهبود وضعیت آموزش عالی و آسایش داوطلبان ورود به دانشگاه را داشته باشیم اما همین مباحث حذف یا عدم حذف کنکور نیز داوطلبان را با نوعی سردرگمی مواجه کرده است که امیدواریم مسؤولان با برگزاری جلسات کارشناسی به نتایج مفید و البته پایدار دست یابند و در تصمیم‌گیری تنها نفع آموزش عالی کشور و داوطلبان را درنظر بگیرند.


کاربر گرامی سایت در حال بروزرسانی است. در صورت بروز هر گونه مشکل، پیشتر از شما پوزش می خواهیم. تا چند ساعت آینده مشکل برطرف خواهد شد.